Klub Szerver

A Klub Szerver funkcióval egy adott eszközön (például laptopunk) létrehozhatunk egy Klub szervert, amelyhez a többi vonatvezető csatlakozhat. Mi, a szerver adminisztrátorai mondjuk meg, hogy melyik játékos (csatlakozott eszköz), melyik vonatot vezetheti és milyen egyéb jogosultságai vannak. Ez nagyon hasznos például klubokban, vagy kiállításokon: a mozdonyvezetőknek nem adjuk meg, hogy a központunkhoz hogyan tudnak csatlakozni, csak azt, hogy a Klub Szerverhez hogyan tudnak. Bármikor megvonhatjuk tőlük a vezetési engedélyt, vagy másik mozdonyt rendelhetünk hozzájuk, és erről értesíthetjük is őket a kijelzőjükön.

Kapcsolati ábra:

1. Bármely DigiTrainsPro által támogatott digitális központ, mely a Beállítások / Csatlakozás menüben kiválasztható.

2. Bármilyen eszköz, melyen a DigiTrainsPro képes futni. Lehet PC, laptop, tablet vagy telefon is akár bármely támogatott operációs rendszerrel. Fontos, hogy ezen az eszközön a Csatlakozás menüpontban az 1-es pontban használt digitális központot kell kiválasztanunk. A Beállítások / Klub Szerver menüben pedig engedélyeznünk kell a Klub szerver használatát.

3. Bármilyen eszközök, melyeken a DigiTrainsPro képes futni. Lehet PC, laptop, tablet vagy telefon is akár bármely támogatott operációs rendszerrel. Fontos, a Csatlakozás menüben a DTPro Club Server legyen kiválasztva. Ezeken az eszközökön NEM kell engedélyezni a Beállítások / Klub Szerver menüben a Klub szerver használatát, mert ezek kliensek. Továbbá használhatsz akár Roco WlanMaus-t is, melynek beüzemeléséről részletes információkat olvashatsz itt.

Teendők szerver oldalon:

A Klub Szerver használatához a szerver gépen kapcsoljuk be a Klub Szerver funkciót a főmenüben:

Ezután pipáljuk be a Klub Szerver engedélyezését és mentsünk. Innentől kezdve tudnak hozzánk csatlakozni mások. Fontos, hogy a tűzfal legyen kikapcsolva, vagy engedélyezve rajta a 21105-ös port.

Windows tűzfal kikapcsolása

A játékosok el fogják majd kérni a Klub szerver IP címét, az alábbi videó segít IP címünk ellenőrzésében:

IP cím ellenőrzése 1
IP cím ellenőrzése 2

Ha csatlakozott egy eszköz, azt az előbbi Klub Szerver menüben látjuk. Ezen kívül új eszköz csatlakozása esetén az alsó információs sávban is megjelenik egy üzenet, melyre kattintva közvetlenül a Klub Szerver menübe kerülünk. Itt a csatlakozott eszköz IP címét és nevét látjuk (amennyiben adott meg nevet a mozdonyvezető).

Kiválasztva a eszközt adhatunk vezetési jogot, valamint választhatunk mozdonyt a játékosnak. A Küldés gombra nyomva átküldhetjük eszközére a kiválasztott mozdonyt. Ilyenkor a játékosnak egy felugró ablak jelenik meg, melyben elfogadhatja azt a mozdonyt amire jogot kapott. A vonat összes paramétere, funkciója átadásra kerül, így például láthatók a funkció ikonok a könnyebb kezelés érdekében, valamint a bekalibrált sebességkijelzés. Nem kerül átküldésre a mozdony fényképe. A játékos készíthet saját fényképet a mozdonyról, amennyiben szeretne. A játékos letiltott funkciót nem tud láthatóvá tenni, így például a hangerő állítást vagy más nem kívánt funkciót el tudunk tüntetni.

A Klub Szerver menüben ezután zöld csíkkal van jelölve a vezetési jogot kapott játékos.

Bármelyik játékost a listában balra csúsztatva tudjuk törölni a listából vagy ki-be kapcsolni a vezetési jogát (főkapcsoló ikon).

Amennyiben nincs kapcsolat egy játékossal, akkor egy piros csík jelenik meg a játékos lista elemén.

A Klub szerver mód használata után mindig mentsünk kilépés előtt a főmenüben lévő MENTÉS gombbal, így a Klub szerver listája kilépés után is megmarad a jogosultságokkal együtt.

Teendők játékos oldalon:

Válasszuk a Csatlakozás menü / DTPro Club Server menüt.

Ezután a főmenü Beállítások / DTPro Club Server Beállításokban állítsuk be a Klub Szerver IP címét és írjuk be a nevünket, majd mentsünk. A beírt név jelenik meg a Klub Szerver adminisztrátor eszközén a csatlakoztatott eszközök listájában. (A Klub Szerver IP címét kérjük el a Klub Szervert futtató gép gazdájától).

Ezután várjuk meg, amíg felugró üzenetben megkapjuk azt a vonatot amit vezethetünk.

Mentsük el az új mozdonyt és kezdhetjük is a játékot. Más mozdonyt nem tudunk ilyenkor vezetni, valamint a funkciók láthatóságát sem szerkeszthetjük. A Vészleállítás gomb használatát is az adminisztrátor határozza meg.

Lecsatlakozni úgy tudunk, ha bezárjuk a DigiTrainsPro alkalmazást, vagy kiválasztunk egy másik digitális központot a Csatlakozás menüben.