Forgalmista játék

A Forgalmista játék segítségével egy forgalmi szolgálattevő bőrébe bújhatunk, és egy vezérlőpultról irányíthatjuk terepasztalunk forgalmát. A bal felső menüben nyissuk meg a Forgalmista játék almenüt.

Megnyitás után a legutóbb használt pályarajz kerül betöltésre, vagy ha még nincs pályarajzunk akkor egy üres pályarajz. A mérete akkora lesz amekkora hely a rendelkezésünkre áll az adott eszközön. Széles kijelzőn a jobb szélső sávban elérjük a többi menüt, miközben a forgalmista nézetet is látjuk. Így egyszerre lehet vágányutakat állítani és hangos utastájékoztatást lejátszani vagy akár mozdonyt vezetni.

A pályarajz szerkesztéséhez nyomjuk meg a ceruza ikont. A fejlécben találunk egy legördülő menüt, ennek segítségével tudjuk meghatározni mit szeretnénk szerkeszteni a pályarajzon.

Kezdjük a Pályarajz menüvel. Jobbra a választható pályaelemeket látjuk egy listában, jelöljük ki azt amelyiket le szeretnénk rakni a pályarajzra majd kattintsunk oda, ahová rakni szeretnénk. Így a pályaelemeket egyesével lerakva tudjuk elkészíteni a pályarajzunkat.

Miután elkészültünk a pályarajzzal, helyezzük fel az eszközöket a pályarajzra. Érdemes a fejlécből megnyitni az eszközök menüt a jobb szélső sávba, így látjuk miből tudunk gazdálkodni, továbbá adhatunk hozzá új eszközt vagy szerkeszthetünk ha szükséges. Válasszuk az Eszközök legördülő menüt a pályarajz szerkesztőben, majd válasszuk egyenként az eszközöket és jelöljük ki a pályarajzon azt a négyzetrácsot, ahol van.

Miután felhelyeztük az eszközöket, következhetnek a vágányutak. Érdemes most átváltani a jobb szélső sávban a vágányutakra, hogy lássuk mik vannak, illetve adhatunk hozzá vagy szerkeszthetünk. Fontos, hogy csak azokat a vágányutakat tudjuk csak a pályarajzra felvinni, amelyiket már a Vágányutak menüben hozzáadtunk. A vágányutak felhelyezésének menete a következő:

  1. Kiválasztjuk a legördülő menüből a szerkeszteni kívánt vágányutat
  2. A vágányút legördülő melletti másik legördülő menüből először a kezdőpontot választjuk ki és a pályarajzon kijelöljük a kezdőpontot
  3. Ezután a Végpont-ot választjuk ki és felhelyezzük a végpontot a pályarajzra
  4. Ezután a Vágányelemeket választjuk ki és egyesével kijelöljük a vágányúthoz tartozó pályaelemeket. Azt, hogy a vágányútban szereplő eszközök (váltók, jelzők), hogy álljanak be, azt nem itt adjuk meg, hanem a vágányút menüben kellett korábban megadni. A pályarajzon az aktuális állapotát látjuk az eszközöknek, ez nem befolyásolja azt, hogy majd ténylegesen hogy állítódnak be a vágányút aktiválásakor.
  5. Fontos: itt csak azt állítjuk be tulajdonképpen, hogy a vágányutat a forgalmista játékban melyik kezdő és végpont egymás utána megérintésével tudjuk aktiválni, valamint ez esetben a pályarajzon mely pályaszakaszt jelezze a rendszer kijelölt vágányútként.

Amennyiben szakaszolva van a pályánk, és szeretnénk a szakaszok foglaltságát megjeleníteni  a forgalmista játékban, válasszuk ki a Szakaszokat az első legördülő menüben. Ezután válasszuk ki melyik érzékelőhöz tartozó szakaszt szeretnénk kijelölni, és egyesével jelöljük ki a pályarajzon. Ezt játék közben vörös színnel jelöli majd a rendszer, amennyiben az érzékelő aktív állapotban van.

Ha végeztünk, nyomjuk meg a Kész (pipa) gombot és kezdhetjük is a forgalmista játékot. Játék módban a foglalt szakaszok vörösen lesznek jelölve. Alább látható, hogy éppen az első vágányon áll egy vonat. Onnan adtam kijáratot balra (sárgával jelölt útvonal). Az eszközök állapotát kattintással módosíthatjuk. A bal felső KO gombbal törölhetjük az összes vágányutat és megállíthatjuk az aktuális vágányút állítását is, ezen kívül ilyenkor az összes jelző vörös lesz.

Új pályarajzot a jobb felső sarokban lévő almenü megnyitásával adhatunk hozzá (3 egymás feletti pont). Ugyanitt törölhetjük az aktuális pályarajzot, illetve bezárhatjuk a forgalmista játék ablakot, így újra a teljes kijelzőt fogja használni a program (asztali nézet esetén).

Új pályarajz hozzáadása, módosítása, törlése esetén mindig mentsünk kilépés előtt a főmenüben lévő MENTÉS gombbal!

Jövőben várható bővített funkciók: