Forgalmista játék

A Forgalmista játék segítségével egy forgalmi szolgálattevő bőrébe bújhatunk, és egy vezérlőpultról irányíthatjuk terepasztalunk forgalmát. A bal felső menüben nyissuk meg a Forgalmista játék almenüt.

Megnyitás után a legutóbb használt pályarajz kerül betöltésre, vagy ha még nincs pályarajzunk akkor egy üres pályarajz. A mérete akkora lesz amekkora hely a rendelkezésünkre áll az adott eszközön. Széles kijelzőn a jobb szélső sávban elérjük a többi menüt, miközben a forgalmista nézetet is látjuk. Így egyszerre lehet vágányutakat állítani és hangos utastájékoztatást lejátszani vagy akár mozdonyt vezetni.

A pályarajz szerkesztéséhez nyomjuk meg a ceruza ikont. A fejlécben találunk egy legördülő menüt, ennek segítségével tudjuk meghatározni mit szeretnénk szerkeszteni a pályarajzon.

Kezdjük a Pályarajz menüvel. Jobbra a választható pályaelemeket látjuk egy listában, jelöljük ki azt amelyiket le szeretnénk rakni a pályarajzra majd kattintsunk oda, ahová rakni szeretnénk. Így a pályaelemeket egyesével lerakva tudjuk elkészíteni a pályarajzunkat.

Miután elkészültünk a pályarajzzal, helyezzük fel az eszközöket a pályarajzra. Érdemes a fejlécből megnyitni az eszközök menüt a jobb szélső sávba, így látjuk miből tudunk gazdálkodni, továbbá adhatunk hozzá új eszközt vagy szerkeszthetünk ha szükséges. Válasszuk az Eszközök legördülő menüt a pályarajz szerkesztőben, majd válasszuk egyenként az eszközöket és jelöljük ki a pályarajzon azt a négyzetrácsot, ahol van.

Miután felhelyeztük az eszközöket, következhetnek a vágányutak. Érdemes most átváltani a jobb szélső sávban a vágányutakra, hogy lássuk mik vannak, illetve adhatunk hozzá vagy szerkeszthetünk. Fontos, hogy csak azokat a vágányutakat tudjuk csak a pályarajzra felvinni, amelyiket már a Vágányutak menüben hozzáadtunk. A vágányutak felhelyezésének menete a következő:

  1. Kiválasztjuk a legördülő menüből a szerkeszteni kívánt vágányutat
  2. A vágányút legördülő melletti másik legördülő menüből először a kezdőpontot választjuk ki és a pályarajzon kijelöljük a kezdőpontot
  3. Ezután a Végpont-ot választjuk ki és felhelyezzük a végpontot a pályarajzra
  4. Ezután a Vágányelemeket választjuk ki és egyesével kijelöljük a vágányúthoz tartozó pályaelemeket. Azt, hogy a vágányútban szereplő eszközök (váltók, jelzők), hogy álljanak be, azt nem itt adjuk meg, hanem a vágányút menüben kellett korábban megadni. A pályarajzon az aktuális állapotát látjuk az eszközöknek, ez nem befolyásolja azt, hogy majd ténylegesen hogy állítódnak be a vágányút aktiválásakor.
  5. Fontos: itt csak azt állítjuk be tulajdonképpen, hogy a vágányutat a forgalmista játékban melyik kezdő és végpont egymás utána megérintésével tudjuk aktiválni, valamint ez esetben a pályarajzon mely pályaszakaszt jelezze a rendszer kijelölt vágányútként.

Amennyiben szakaszolva van a pályánk, és szeretnénk a szakaszok foglaltságát megjeleníteni  a forgalmista játékban, válasszuk ki a Szakaszokat az első legördülő menüben. Ezután válasszuk ki melyik érzékelőhöz tartozó szakaszt szeretnénk kijelölni, és egyesével jelöljük ki a pályarajzon. Ezt játék közben vörös színnel jelöli majd a rendszer, amennyiben az érzékelő aktív állapotban van.

Ha végeztünk, nyomjuk meg a Kész (pipa) gombot és kezdhetjük is a forgalmista játékot. Játék módban a foglalt szakaszok vörösen lesznek jelölve. Alább látható, hogy éppen az első vágányon áll egy vonat. Onnan adtam kijáratot balra (sárgával jelölt útvonal). Az eszközök állapotát kattintással módosíthatjuk. A bal felső KO gombbal törölhetjük az összes vágányutat és megállíthatjuk az aktuális vágányút állítását is, ezen kívül ilyenkor az összes jelző vörös lesz.

Új pályarajzot a jobb felső sarokban lévő almenü megnyitásával adhatunk hozzá (3 egymás feletti pont). Ugyanitt törölhetjük az aktuális pályarajzot, illetve bezárhatjuk a forgalmista játék ablakot, így újra a teljes kijelzőt fogja használni a program (asztali nézet esetén).

Eszköz parancsok tiltása vészleállításkor: ha ezt engedélyezzük, akkor ha a digitális központ vészleállítás állapotban van (jobb felső sarokban nem zöld PLAY gomb látható), akkor az eszköz parancsok nem kerülnek kiküldésre. Ez azért lehet hasznos, mert vészleállás esetén nem biztos, hogy az eszközök állításra kerülnek (például zárlat miatt) a valóságban, azonban az appban állításra kerülnek, így a valódi és az appban kijelzett állapot nem egyezik. Tanácsos lehet tehát, ezt a funkciót engedélyezni.

Biztonsági berendezés figyelmeztetés: ha engedélyezzük, akkor a következő logikák lépnek életbe:

  • Foglalt szakaszra nem lehet vágányutat állítani
  • Aktív vágányutat keresztező másik vágányút nem állítható be
  • Jelző állítás szabadba: ha van olyan vágányút aminek adott jelző a startjelzője, akkor a vágányútban lévő összes kitérő állásának megfelelőnek kell lennie, máskülönben nem lehet szabad jelzést adni
  • Bekapcsolt biztbernél egyéni valtóállítás tiltva van

Új pályarajz hozzáadása, módosítása, törlése esetén mindig mentsünk kilépés előtt a főmenüben lévő MENTÉS gombbal!

Jövőben várható bővített funkciók: